Online terapija

Če bi online psihoterapijo opisali z eno povedjo, bi rekli, da to zajema uporabo sodobne tehnologije za pomoč pri soočanju z stisko posameznika ne glede na kraj njegovega bivanja. Online psihoterapija postaja tako kot skrb zase in duševno zdravje vedno manj stigmatizirana, postaja tudi vedno bolj zaželjena. Primerna je v trenutkih, ko ne morete fizično na terapijo, pa tudi drugače za osebe, ki bi to želele in jim je bližje govoriti preko medijev v udobju svojega doma. Online terapija prihrani veliko časa, zato je zelo primerna za ljudi, ki imajo malo časa vsak dan in potrebujejo fleksibilnost (na primer službena potovanja, življenje tujini), česar terapija v živo ne zmore vedno. Prav tako je razlog za terapijo preko spleta lahko tudi ta, da se ljudje ne želijo izpostavljati in obiskati psihoterapevtske pisarne. S tehnologijo se veliko vsebine seli na spletna omrežja, tudi psihoterapija. To ne pomeni, da bo psihoterapija v živo izumrla. Kar pomenijo online srečanja je to, da se ponudi stik človeku ne glede na to, koliko je oddaljen in ne glede na to, koliko časa ima.
Cilje vsake psihoterapije, online ali v živo je vedno isti in to je: boljše obvladovanje stiske, večje zavedanje sebe in odnosov v katerih so ljudje, boljše počutje, bolj produktivno življenje.
Velikokrat ljudje vprašajo, če online terapija sploh deluje? Različne raziskave pravijo, da je enako efektivna kot tista v živo.